House & Studio Arets

This house and studio is situated within a neighborhood of freestanding villas; its two distinct programs for living and working are completely separate from one another and are accessed via two distinct entries at the front façade. From the street, it presents itself as an understated rectangular volume, clad in horizontal wood boards and lifted slightly from its site; it hovers above a thin band of translucent glass, adding to this curious stance. The interlocked domestic and studio spaces–which are organized around a central service block–are terraced into a gently sloping site at the rear, in order to create three levels: an upper level elevated above the ground, with all bedrooms and the main portion of the office; a mid-level set at the rear garden, with domestic spaces that open onto a swimming pool and terrace, and office work spaces that open onto an intimate walled courtyard; and a lower level of only the office, set into the ground and lit from above and extends under the lowest level of the living spaces, which makes this level span the entire width of the building. As the numerous living and working spaces are staggered, and as the circulation that unites both are separate, this house and studio is experienced as a series of 'zero-zero' levels' that leaves occupants unsure as to which level, exactly, they stand upon.

Location
D’Artagnanlaan 29
6213 CH Maastricht
the Netherlands

Program
Housing

Size
1.500 m2

Date of design
1993

Date of completion
1997

Project team
Wiel Arets, Richard Welten

Collaborators
Hein Urlings

Client
Arets-Sijstermans

Consultants
Palte BV, Coppelmans Bouwbedrijven BV, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV